Elak perangkap hutang, kaji teliti pelaburan China, kerajaan diberitahu

0

Projek Laluan Rel Pantai Timur sepanjang 665km adalah bahagian penting projek Inisiatif ‘Belt and Road’ China di Malaysia. (Gambar Bernama)
PETALING JAYA: Penganalisis menggesa kerajaan mengkaji secara terperinci pelaburan dari China untuk memastikan Malaysia memperoleh perjanjian menguntungkan yang tidak membawa negara ke dalam perangkap hutang.
Yazid Zul Kepli dari Universiti Islam Antarabangsa, berkata ini berikutan kebimbangan mengenai hubungan penghutang-pemiutang dengan China pada masa depan susulan ketidaktentuan yang menjejaskan projek Inisiatif ‘Belt and Road’ (BRI) di seluruh dunia.
“Terdapat ketidakstabilan yang semakin meningkat di peringkat global disebabkan oleh ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah, perang berterusan antara Rusia-Ukraine/Eropah dan ketegangan antara Amerika Syarikat dan China disebabkan Taiwan.
“Peningkatan sedemikian boleh menjejaskan projek BRI secara negatif. Jika sifat hubungan kita dengan China adalah hubungan penghutang-pemiutang, kita akan dibebani dengan hutang yang banyak apabila timbul masalah dan kita lalai.
“Menyemak pecahan kos dan pengaturan kewangan keseluruhan adalah penting untuk mengelakkan Malaysia daripada menanggung hutang yang berlebihan atau beban kewangan yang tidak mampan,” kata ahli akademik hubungan antarabangsa itu kepada FMT.
Yazid juga menggesa kerajaan mendapatkan juruaudit bebas untuk melihat berapa banyak daripada 18,000 pekerjaan yang dijanjikan, diberi kepada penduduk tempatan dalam projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).
“Memastikan syarikat sentiasa berkongsi perkembangan terbaru tentang pekerjaan yang mereka wujudkan dan menyampaikannya kepada umum dapat memastikan ketelusan yang lebih baik.
“Ini membantu semua orang, termasuk orang ramai untuk memahami betapa projek ini benar-benar membantu dalam bidang pekerjaan,” katanya.
Pada Mei, kerajaan berkata ia akan “memantau” RM170 bilion dalam memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani dengan China. Perkara itu didedahkan di Parlimen berikutan pertanyaan Ahli Parlimen Titiwangsa Johari Ghani berhubung pengesahan syarikat yang terlibat dalam MoU itu.
Pushpan Murugiah dari Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme berkata cadangan RM170 bilion mungkin tidak mencerminkan realiti sebenar.
Beliau berkata anggaran jumlah daripada beberapa perjanjian tidak menunjukkan dengan jelas bagaimana wang itu akan digunakan untuk projek berbeza.
Pushpan juga berkata walaupun ia boleh diterima apabila beberapa bahagian perjanjian tidak didedahkan seperti teknologi khas atau rahsia perdagangan, tetapi kerahsiaan itu tidak seharusnya mengatasi kepentingan awam.
“Ini penting kerana jika projek besar terutamanya yang menggunakan wang awam atau menjejaskan alam sekitar tidak telus, ia boleh membawa kepada isu rasuah yang serius,” katanya kepada FMT.

Source link

Leave A Reply
Bitcoin (BTC) RM319,245.93
Ethereum (ETH) RM16,587.49
Tether (USDT) RM4.72
BNB (BNB) RM2,880.08
USDC (USDC) RM4.72
XRP (XRP) RM2.30
BUSD (BUSD) RM4.65
Cardano (ADA) RM2.04
Solana (SOL) RM720.01
Dogecoin (DOGE) RM0.677277
Polkadot (DOT) RM31.05
Polygon (MATIC) RM3.00
Lido Staked Ether (STETH) RM16,584.80
Shiba Inu (SHIB) RM0.000103
Dai (DAI) RM4.72
TRON (TRX) RM0.551686
Avalanche (AVAX) RM154.66